p o t a e t o
STORIES PROFILE BIASES LINKS STUFFS NEWER OLDER HOME

Tutorial:::Letak lagu youtube dalam blog

hye korang! assalamualaikum..konichiwa!
hari ni nak buat tutorial lagi..
macam mana nak letak lagu youtube dekat blog macam nida tuh..
dia cuma ada play,pause and replay jep! :)
kalau nak try...jom! kita buat sesama ok!? ;)


1. Sign in > Dashboard > Design > Add Gadjet > HTML/JavaScript
2. Sekarang,,copy code ni pula ::
<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed  src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />
3. Paste di ruang HTML/JavaScript tadi...
4. Warna hijau tuh..paste kan URL dari youtube..ikut step ni pula ::
5. Sebelum tu pergi ke YOUTUBE dulu..
6. Taip lah..lagu apa2..lepas tuh :: tekan SHARE..pastu tekan EMBED!
7. Tick pada USE OLD EMBED CODE sahaja!
8. Then,,copy code yang ada kat situ...and paste kat wordpad or notepad oke?!
9. <Contoh> bila dah paste jadi macam gini ::
<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Web4kNHxVBo?version=3&amp;hl=en_GB&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Web4kNHxVBo?version=3&amp;hl=en_GB&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
10. Copy URL yang warna hijau tuh masukkan pada no 2 tadi...
11. Sekarang nak tukar warna box tu pula...nak tak? jom!
12. Yang warna orange kat atas tuh..code warna...kalau nak tukar warna yang korang suka
      pergi >> SINI !
13. Oke,,daa siap! oke..jangan lupa save taw..daa save..cepat2 pergi nengok!

**kalau jadi cakap ea! :) Selamat Mencuba~~~**

Labels:


Written by me at 5:53 AM | 2 XOXO{s}