p o t a e t o
STORIES PROFILE BIASES LINKS STUFFS NEWER OLDER HOME

Tutorial:::Membuat tab menu yang comel!

assalamualaikum!!
oke,,kali ni nida nak buat tuto menu tab yang comel..contohnye yang camni ::
ada sorang kawan nida yang request tuto ni.. :) so meh nida ajarkan ye! :)

1. First! korang mesti buat page dulu! ---> tengok sini <-----
2. Design laa ape-ape button yg comel2! :)
3. Upload button yang korang daa buat tu kat http://photobucket.com/  (tak tahu nak upload camne--->SINI
4. Then,,ambil HTML code yang dekat photobucket :: yang ini ::
klik untuk jelas!

5. Sign in blog > Dashboard > Design > Add Gadget ( ambil add gadget yang di bawah blog title/Header ) > HTML/Javascript
    *kalau dekat bawah header or blog title korang tu dah ade PAGES..PAGES tu korang alihkan ke
      bawah/tempat lain..Jangan buang!! nanti link yang kat pages tu hilanglah pula..
6. Letak HTML Code yang korang copy semua tu kat dalam HTML/Javascript :: macam ni ::

7. Lepas tu,,tekan RICH TEXT yang nida kotakkan tu..
8. kalau ada keluar macam ni...korang buat betul lah tu! kalau tak de..maknanye korang salah copy lah tu! 
    =D :: so,,copy betul2 oke!?!

9. Then,,susun lah button tu ikut suka korang...and linkkan button tu mengikut URL WEB yang korang nak (amek link tu kat PAGES kalau nak letak link fb or pape pon bole..) --->owner/stuff/apa2 je! :)
10. Cara nak linkkan --> Highlight kan button tu tekan create link di sini :: Macam ni ::

11. oke daa! Save! ermm lagi satu!! kalau korang nak centerkan menu tab tu letak code ni <center> di bahagian depan sekali dan </center> bahagian yang akhir sekali..oke!?

oke...pham tak?? kalu tak pham cakap ea...
kalau dah jadi inform kat nida tau!
Gud luck baby! :)

Labels:


Written by me at 7:08 AM | 0 XOXO{s}