p o t a e t o
STORIES PROFILE BIASES LINKS STUFFS NEWER OLDER HOME

Tutorial:::Letak follower widget
assalamualaikum~ =D

Berdasarkan ceramah ini.. nida nak buat tuto letak follower widget. nida dah gabungkan tuto template designer dengan classic template/blogskin :) oke jom mula :) 
Template Designer

1. Log in > Dashboard > Design
2. Tekan Add Gadget > Pilih "Followers"
3. Save! :)


Classic Template/Blogskins


ini cara manual...kalau yang jenis generate code tu dah tak boleh nak guna.. :( agak memening kan siket ) O_o

1. Log in > Dashboard > Template.

2. Dah pergi template...korang kena tukar daripada blogskin kepada template designer.
*Sebelum tu! save lah dulu code blogskin korang tu...kang tak pasal pasal nangis sebab code hilang*
*kalau tak tahu nak tukar cara blogskin ke template designer tengok dekat sini << *

3. Oke dah tukar? dah? gud! pergi Dashboard > Design > Edit layout. *sebab korang dah tukar ke template designer kan...* kalau takde follower widget kat situ lagi korang add lah..buat macam kat atas tuh..(yg template designer punya)

4. Sekarang pergi ke blog korang yang dah ditukar tadi tuh..tekan CTRL + U serentak! untuk view page source.*page source tu cam yg kat bawah ni :)

*klik untuk tumbesaran yg melampau!*

5. Ada tak? Kalau tak de..buat sampai ada.. :) Sekarang Klik CTRL + F untuk search..korang isikan dekat situ... "friendconnect" Dekat situ ade banyakkan..ambik yang no 1 punye! ada kan..atas "friendconnect" yg no 1 tu ade code ni kan > <script type="text/javascript"> (yang macam nida kotakkan tu dalam gambar) :)
jumpa tak? oke! Copy plak code yang bermula dari <script type="text/javascript"> sampai code ni :)

 locale: 'en' },
skin);
</script>
</div>

*kalau nida punya macam gini ::* WARNING !! jangan copy code dekat bawah ni plak..sebab semua blog tak sama code dia..yang ni nida punya.. :) *

<script type="text/javascript">
        if (!window.google || !google.friendconnect) {
          document.write('<script type="text/javascript"' +
              'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
              '</scr' + 'ipt>');
        }
</script>
<script type="text/javascript">
      if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
        window.registeredBloggerCallbacks = true;
     
     
        gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
          document.location.reload();
        });
     
        gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
       
          google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
          google.friendconnect.requestSignOut();
        });
      }
    </script>
<script type="text/javascript">
 
    function registerGetBlogUrls() {
      gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
        var holder = {};
     
       
       
       
            holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/8473873355518807742/posts/default";
       
       
       
            holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/8473873355518807742/comments/default";
       
          holder.currentBlogUrl = "http://lolipop-x-chocolics.blogspot.com/";
          holder.currentBlogId = "8473873355518807742";
     
        return holder;
      });
    }
  </script>
<script type="text/javascript">
  if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
    window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;
    gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
      var el = document.getElementById(this['f']);
      if (el) {
        el.style.height = height + 'px';
      }
    });
 
    gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});
    registerGetBlogUrls();
  }
  </script>
<div id="div-1bumi2olwzxo0" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['FACE_SIZE'] = '32';
    skin['HEIGHT'] = "260";
    skin['TITLE'] = "Cingu! \u2665";
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#646464";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#e06666";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
 
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#e06666";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#646464";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#e06666";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#cfe2f3";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 16px Bentham";
    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
    {id: "div-1bumi2olwzxo0",
     height: 260,
   
   
   
     site: "09086888757020900918",
   
     locale: 'en' },
     skin);
  </script>
</div>

6. Dah copy? hah yang tu lah code follower korang! daa nak siap ni!  :) pastu buka notepad baru..paste dekat notepad tu.. :)

7. Then,, dah boleh tukar template designer korang tu ke blogskin balik..tuto dia kat sini <<
*paste balik semua code blogskin yang mula-2 korang copy tuh.. =D*

8. Pastu,,masukkan lah code follower korang tu pulak! :) letaklah dekat sidebar ke..atau kat mana-2 yang korang suka lah.. :) *

Preview..kalau tak de error..save je lah terus :)
selamat mencuba tuto yg memeningkan kepala ni O_o hahahah! bubye~~

Labels:


Written by me at 3:44 AM | 10 XOXO{s}