p o t a e t o
STORIES PROFILE BIASES LINKS STUFFS NEWER OLDER HOME

Tutorial:::Letak Cbox dalam blog :)


Assalamualaikum , :D oke, semalam ada seorang blogger ni request macam mana nak letak cbox dekat blog.  oke, tipu.. bukan semalam.. masa haritu xD tapi baru bukak cbox tu semalm xD Haa, camni :D 

tak boleh blah betul ayat dia xD kikiki~

1) Bagi yang tak ada code cbox lagi. pergi sini => Cbox :)

2) Sign up dulu :) isi semua yang ditanya oke^^ 

3) Tekan publish. nanti ade keluar macam ni kan ? :) Isi link blog korang :) lepas tu, tekan update ^^


4) Tekan copy to clipboard tu :) So, dah siap laa :D Yang ni cara nak buat cbox je. Nak masuk kan pulak camni ^^

Untuk Template designer :-

1) Daa copy code code tadi kan ? So, Log in => Dashboard => Layout => Add gadget/HTML :)

2) Letak je dekat add gadget korang yang mana-mana suka ^^ Tapi biasa nya dekat sidebar laa kan ^^

Untuk Classic Template / Blogskin :-

1) Untuk blogskin pulak , copy jugak code tu ^^ pastu letak je mana-mana yang suka^^ Biasanya, owner blogskin tu ade letak camni kan *contoh* (Put your cbox here) lebih kurang macam ni laa kan xD

2) So, tepekkan je lah dekat situ :D and dah siap :D Yeah~

#Kalau nak centerkan cbox tu letak "<center>" dekat depan code tu and "</center>" dekat belakang code tuh. contoh macam gini :-
<center><!-- BEGIN CBOX - www.cbox.ws - v001 -->
<div id="cboxdiv" style="text-align: center; line-height: 0">
<div><iframe frameborder="0" width="190" height="158" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=673703&amp;boxtag=kbbdng&amp;sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain6-673703" style="border: 0px solid;" id="cboxmain6-673703"></iframe></div>
<div><iframe frameborder="0" width="190" height="82" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=673703&amp;boxtag=kbbdng&amp;sec=form" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform6-673703" style="border: 0px solid;border-top:0px" id="cboxform6-673703"></iframe></div>
</div>
<!-- END CBOX --></center>
Warning :- jangan ambil code ni. sebab yang ini untuk code cbox kita loo xD

#Amaran. yang ni cuma cbox yang paling simple je. Decorate laa bagi comel-comel :D# Apa-apa tanya lah kita :D Bubye :3

Labels:


Written by me at 6:34 AM | 2 XOXO{s}